Znáte pojem finanční nevěra? Týká se vás nebo vašeho partnera?
21. 08. 2023

Znáte pojem finanční nevěra? Týká se vás nebo vašeho partnera?

Jistě jste již slyšeli o nevěře v partnerském vztahu, ale zvláště v dnešní době se rovněž objevuje trend finanční nevěry. To znamená skryté utrácení peněz bez vědomí partnera, což může zahrnovat drobné nákupy stejně jako větší investice. To, že jeden z partnerů utrácí finance bez informování toho druhého, může způsobit narušení vzájemné důvěry a vznik problémů v rámci partnerského vztahu.

Je finanční nevěra běžným jevem?

Aktuální statistická data naznačují, že finanční nevěra se vyskytuje u zhruba 10 % českých párů. Tento jev zasahuje oba partnery, avšak ženy častěji vykazují obezřetnější přístup k tomuto způsobu utrácení. Nejčastěji se jedná o nákupy oděvů, kosmetiky, elektroniky a podobných věcí. Mnohdy se však jedná také o větší investice, jako jsou nemovitosti nebo cenné papíry.

Co vede lidí k utrácení peněz bez vědomí partnera?

Pohnutek může být několik. Někteří jedinci chtějí prožívat pocit svobody a nezávislosti, jiní se mohou cítit trapně kvůli svým nákupům, další se zase obávají reakce svého partnera. Někdo si chce ponechat nad financemi kontrolu a jiní prostě jen touží po nepřetržitém uspokojování svých tužeb. Je však důležité si uvědomit, že utrácení peněz bez vědomí partnera může vyvolat závažné narušení v partnerském vztahu a proto je mnohem lepší zahájit o financích upřímný dialog.

 

Jak tedy předejít finanční nevěře?

Bezpochyby nejlepší metodou je zavedení otevřené komunikace mezi oběma partnery. Důležité je si společně stanovit jasná pravidla, pokud jde o finance. Můžete zvážit společný bankovní účet, na nějž budete systematicky ukládat peníze, nebo stanovit konkrétní limit, do něhož můžete utratit bez předchozího konsensu s partnerem. Pokud se vám s partnerem nedaří o financích hovořit, může být prospěšné navštívit finančního poradce, který vám umožní nalézt vhodné řešení.

Pokud budete chtít se mnou diskutovat o tématu nebo získat další rady, neváhejte mě kontaktovat přes mé webové kontakty.

Mária Hudáková
Autor: Mária Hudáková

Hledáte finanční řešení a toužíte po té nejlepší možnosti? 

Jsem Mária, a mojí životní vášní je hledat optimální finanční řešení, které vám poskytne maximum výhod za minimální náklady. Rozumím, že hledání cesty ven z finančních potíží může být náročné. Před pár lety jsem byla v podobné situaci jako možná právě vy nyní.

Stála jsem před potřebou půjčky, ale zpoždění splátek u banky mě dostalo do registru dlužníků, a v bance jsem narazila na slepou uličku. Naštěstí jsem našla pomoc u nebankovní společnosti, která mi rychle a efektivně vyšla vstříc. Ještě víc mě potěšila nabídka spolupráce od paní Evy, která mi tehdy pomáhala. Přestože jsem byla zpočátku skeptická, rozhodla jsem se využít této příležitosti, zejména poté, co jsem ztratila své zaměstnání a hledala novou příležitost.

Dnes pracuji jako samostatná úvěrová specialistka, která se s nadšením věnuje pomoci lidem v jejich těžkých finančních situacích. Můj životní příběh mě přivedl k této práci - když jsem před pár lety hledala zaměstnání, nenašla jsem ho. To mi ale umožnilo objevit svůj potenciál a radost z pomoci druhým. Věřím, že každý si zaslouží druhou šanci a ráda bych pomohla těm, kteří chtějí zlepšit svou finanční situaci. Usiluji o nalezení řešení, které umožní lidem získat potřebné prostředky a soustředit se na svůj život a budoucnost naplno.

Půjčky AZ: Poskytujeme nebankovní úvěry bez skrytých poplatků a zaměřujeme se na individuální přístup ke  každému klientovi. Jsme ověřeným a přímým poskytovatelem nebankovních úvěrů s licencí ČNB, který klientům nabízí své služby zcela zdarma.

Číslo osvědčení o úspěšném vykonání odborné zkoušky dle zákona č. 257/2016 Sb., o spotřebitelském úvěru: ZSU/I-2018-02260 / IČ: 04845650. Zprostředkovatel pracuje jako vázaný zástupce pro společnost Profi Credit Czech, a.s. a je oprávněn ke spolupráci při uzavření smlouvy o úvěru a péči o klienta po uzavření smlouvy o úvěr.