Půjčky v rodině: Nebezpečí zhoršení rodinných vztahů
13. 05. 2023

Půjčky v rodině: Nebezpečí zhoršení rodinných vztahů

Jakmile se dostaneme do finanční nouze, často se obrátíme na příbuzné, abychom si půjčili peníze. Půjčení od rodinných příslušníků může být rychlou a levnou alternativou k bankovní půjčce, zejména pokud se jedná o menší obnosy peněz. Nicméně, půjčky v rodině mohou mít svá rizika a mohou vést k napětí v rodině, pokud nejsou řešeny správně. V tomto článku se dozvíte, jak s nimi zacházet a jak se chovat, aby půjčka nebyla příčinou rozpadu rodinných vztahů.

Zvažte rizika

Půjčka v rodině může mít stejná rizika jako jakákoli jiná půjčka. Navíc, pokud nemůžete vrátit dluh, může to vést k napětí v rodině a někdy narušit vztahy natolik, že se dokonce přestanete stýkat. Proto je důležité si nastavit pravidla a připravit smlouvu, kde všechno sepíšete a zvážíte veškeré možné situace, včetně toho, za jakých podmínek a kdy jste schopni peníze splatit.

Smlouva je opravdu důležitá

Sepsání smlouvy předejde případným nedorozuměním a poskytne právní jistotu pro obě strany. Smlouva by měla obsahovat datum, jména stran, výši půjčky, případně výši úroků a podmínky splácení a lhůty. Je důležité stanovit, zda budou peníze spláceny kvartálně, případně který den v měsíci platba odejde. Vhodné je také stanovit nejzazší lhůtu pro jednorázové zaplacení půjčené částky. Samozřejmě je nutné, aby obě strany smlouvu podepsaly.

Buďte upřímní

Je důležité být upřímný nejen ve chvíli, kdy komunikujete s tím, kdo vám peníze půjčí, ale i sami k sobě a svým finančním možnostem. Propočítejte si, jestli budete schopni peníze splácet, i kdybyste měli neočekávané výdaje nebo jste přišli o zaměstnání. Pokud se taková situace stane, zkuste s příbuznými najít společné řešení, které bude schůdné pro obě strany. Pokud vy půjčujete, buďte opatrní a mějte smlouvu nebo alespoň záznam, který vás ochrání, pokud bude druhá strana nedodržovat dohodnutá pravidla.

Přemýšlejte také o tom, zda je půjčka od rodinných příslušníků nejlepší řešení. Udělejte si finanční rozvahu a zvažte i bankovní, popřípadě nebankovní půjčku nebo jiné finanční instituce. Pokud potřebujete poradit, neváhejte mě kontaktovat prostřednictvím kontaktů na mém webu.

Závěr

Půjčky v rodině mohou být rychlou a levnou alternativou k bankovní půjčce, ale mohou také vést k napětí v rodině, pokud nejsou řešeny správně. Proto je důležité si nastavit pravidla a připravit smlouvu, kde všechno sepíšete a zvážíte veškeré možné situace. Buďte upřímní a zvažte také jiné možnosti, jako je bankovní půjčka. Pokud se se mnou budete chtít o něčem poradit, neváhejte mě kontaktovat prostřednictvím kontaktů na mém webu.

Mária Hudáková
Autor: Mária Hudáková

Hledáte finanční řešení a toužíte po té nejlepší možnosti? 

Jsem Mária, a mojí životní vášní je hledat optimální finanční řešení, které vám poskytne maximum výhod za minimální náklady. Rozumím, že hledání cesty ven z finančních potíží může být náročné. Před pár lety jsem byla v podobné situaci jako možná právě vy nyní.

Stála jsem před potřebou půjčky, ale zpoždění splátek u banky mě dostalo do registru dlužníků, a v bance jsem narazila na slepou uličku. Naštěstí jsem našla pomoc u nebankovní společnosti, která mi rychle a efektivně vyšla vstříc. Ještě víc mě potěšila nabídka spolupráce od paní Evy, která mi tehdy pomáhala. Přestože jsem byla zpočátku skeptická, rozhodla jsem se využít této příležitosti, zejména poté, co jsem ztratila své zaměstnání a hledala novou příležitost.

Dnes pracuji jako samostatná úvěrová specialistka, která se s nadšením věnuje pomoci lidem v jejich těžkých finančních situacích. Můj životní příběh mě přivedl k této práci - když jsem před pár lety hledala zaměstnání, nenašla jsem ho. To mi ale umožnilo objevit svůj potenciál a radost z pomoci druhým. Věřím, že každý si zaslouží druhou šanci a ráda bych pomohla těm, kteří chtějí zlepšit svou finanční situaci. Usiluji o nalezení řešení, které umožní lidem získat potřebné prostředky a soustředit se na svůj život a budoucnost naplno.

Půjčky AZ: Poskytujeme nebankovní úvěry bez skrytých poplatků a zaměřujeme se na individuální přístup ke  každému klientovi. Jsme ověřeným a přímým poskytovatelem nebankovních úvěrů s licencí ČNB, který klientům nabízí své služby zcela zdarma.

Číslo osvědčení o úspěšném vykonání odborné zkoušky dle zákona č. 257/2016 Sb., o spotřebitelském úvěru: ZSU/I-2018-02260 / IČ: 04845650. Zprostředkovatel pracuje jako vázaný zástupce pro společnost Profi Credit Czech, a.s. a je oprávněn ke spolupráci při uzavření smlouvy o úvěru a péči o klienta po uzavření smlouvy o úvěr.